Ogólnomazowiecki konkurs dla producentów serów zagrodowych w pełnym rozkwicie
Trwa nabór zgłoszeń do „Mazowieckiego konkursu serów zagrodowych”. Producentom klasycznych wyrobów mleczarskich z całego regionu mazowieckiego przypominamy, że mogą oni prezentować swoje produkty aż do 23 sierpnia. Te, które zostaną uznane za najlepsze, zdobędą rzeczowe nagrody. Co więcej, sama możliwość uczestnictwa w takim konkursie stanowi doskonałą platformę do promowania swoich unikalnych wyrobów.
Jest to już ósma odsłona „Mazowieckiego konkursu serów zagrodowych”. Do udziału zapraszani są wszyscy twórcy sera podpuszczkowego lub jego kwasowej odmiany, którzy prowadzą swoją działalność na terenie województwa mazowieckiego. Zgodnie z regulaminem, można zgłaszać własnoręcznie stworzone sery w następujących kategoriach: świeże sery podpuszczkowe, sery podpuszczkowe dojrzewające, pleśniowe sery podpuszczkowe oraz sery kwasowe.
Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego, zwraca uwagę na to, że konkurs jest doskonałą okazją do promowania regionalnych produktów. Jak mówi: „Zachęcam wszystkich lokalnych producentów serów zagrodowych do zaangażowania się w nasze zawody. To nie tylko szansa na prezentację swoich wyrobów, ale także możliwość ich promocji”. Nagrody rzeczowe czekają na tych, którzy zdobędą najwyższe laury.
Prowadzony konkurs ma na celu propagowanie mleczarskich specjałów z Mazowsza, zwiększanie popularności sera jako głównego źródła wapnia w diecie ludzi oraz ukazywanie alternatywnych sposobów wykorzystania mleka w rolnictwie.